Διαβάστε τις ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά απ’ την Βουλή των Ελλήνων, από τα 2 ΟΧΙ κι έφτασε το «ΝΑΙ σε ΌΛΑ» και διαδώστε το, μήπως να τους ξαναθυμίσουμε…

Εσύ θέλετε Πρωθυπουργό κάνει συνεχώς τούμπες ή σταθερές και ειλικρινείς με τις αποφάσεις του πάντα τα συμφέροντα των Ελλήνων και την Ελλάδα.

Βουλή των Ελλήνων στα πρακτικά τις 11/02/11 σελίδα 5321

Αντώνης Σαμαράς:

Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι το μνημόνιο ήταν ολέθριο σφάλμα:

Πρώτον γιατί δεν έβγαιναν τα νούμερα. Τώρα επιβεβαιωθήκαμε. Το ακούμε πια και από τους δικούς σας Βουλευτές μέσα στη Βουλή. Μας επιβεβαίωσαν και ξένοι οικονομολόγοι που βγαίνει ο ένας μετά τον άλλον και λένε ακριβώς αυτό: ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει.

Μας το επιβεβαίωσαν και οι δανειστές μας, που συζητούν τρόπους να χαλαρώσουν τους όρους αποπληρωμής. Γιατί, όπως τους υπογράψατε πέρυσι, δεν βγαίνουν.

Δεύτερον, σας είπαμε ότι δεν θα πετυχαίνατε τη μείωση του ελλείμματος με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Πολύ μεγάλες θυσίες και πολύ πενιχρά αποτελέσματα. Και πάλι μας δικαιώνουν οι ίδιοι οι δανειστές μας. Που έρχονται σήμερα και ζητούν νέα μέτρα, όχι μόνο μέσα στις προβλέψεις του μνημονίου, αλλά μέτρα και εκτός μνημονίου. Και εντελώς διαφορετικά από εκείνα που προέβλεπε το μνημόνιο. Τώρα μάλιστα συζητιέται όχι απλά νέα «επικαιροποίηση» του μνημονίου που υπογράψατε πέρυσι. Συζητιέται μνημόνιο 2, που θα κρατήσει πολύ περισσότερο και που θα έχει πολύ αυστηρότερες δεσμεύσεις πολιτικής. Εμείς σας το λέμε ευθέως. Όπως απορρίψαμε το μνημόνιο 1,έτσι απορρίπτουμε και αυτά που προεξοφλούνται πια για το πολύ χειρότερο μνημόνιο 2.

Προσέξτε, δεν είμαστε αντίθετοι, όπως δεν ήμασταν ούτε και πέρυσι, σε μέτρα περιστολής της δημόσιας σπατάλης. Εμείς πρώτοι προτείναμε τέτοια μέτρα. Δεν είμαστε αντίθετοι, όπως δεν ήμασταν ούτε και πέρυσι, με μέτρα αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Εμείς πρώτοι προτείναμε τέτοια μέτρα. Δεν είμαστε αντίθετοι, όπως δεν ήμασταν και πέρυσι για μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών. Αντίθετα, εμείς προτείναμε πρώτοι τέτοια μέτρα και όσα έστω και αργά, έστω και λειψά, έστω και κολοβά τα φέρατε στη Βουλή, εμείς τα ψηφίσαμε. Αλλά, το μνημόνιο δεν είναι αυτά.

Το μνημόνιο είναι η πολιτική δέσμευση για μία επ’ άπειρον ασφυξία της Ελληνικής Οικονομίας. Μόνιμη ασφυξία. Κάτι τέτοιο ούτε το στηρίξαμε ούτε το στηρίζουμε, ούτε και πρόκειται να το στηρίξουμε.

Βουλή των Ελλήνων τα πρακτικά τις 28/6/2011, Σελίδα 12801

Αντώνης Σαμαράς:

Ήδη, ο υπόλοιπος κόσµος καταλαβαίνει αυτό το σοβαρό σφάλµα της οικονοµικής πολιτικής που βρίσκεται στον πυρήνα εκείνων που κάνει η Κυβέρνηση και έχει εφαρµοστεί όλο αυτό το διάστηµα στην Ελλάδα. Σύντοµα, θα καταλάβει και το πολιτικό λάθος, γιατί είναι µέγιστο σφάλµα να προσπαθείς να εξυγιάνεις µία οικονοµία ισοπεδώνοντάς την ή να σώσεις µία κοινωνία πυροδοτώντας εκρήξεις, διαλύοντάς την. Όταν και τα δύο αυτά σφάλµατα γίνουν κατανοητά, τότε θα έχει έρθει η ώρα της επαναδιαπραγµάτευσης. Και αυτή η στιγµή πλησιάζει.

Κάποιοι µας λένε ότι το ερώτηµα σήµερα είναι «Μεσοπρόθεσµο ή χρεοκοπία;». Αυτό µας είχαν πει και πέρσι το Μάϊο, «µνηµόνιο ή χρεοκοπία;». Όπως αποδείχθηκε, το µνηµόνιο µας έφερε πιο κοντά στη χρεοκοπία και το µεσοπρόθεσµο δεν θα την είχε αποτρέψει. Θα µας βοηθήσει ακόµη περισσότερο στην παράλυση που φέρνει τη χρεοκοπία ακόµη πιο κοντά.

Κάποιοι µας απείλησαν τελευταία και µε διλήµµατα του τύπου «µεσοπρόθεσµο ή τανκς;». Σας θυµίζω, επίσης, ότι κάποιοι άλλοι πριν ένα µήνα είχαν απειλήσει «µεσοπρόθεσµο ή δραχµή;». Πρόκειται για προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου, η οποία δεν πείθει κανένα. Απλώς, δημιουργεί πανικό στην αγορά και αποσταθεροποιεί την οικονοµία. Κάθε φορά που ακούγονται τέτοιες ανοησίες, δυστυχώς το µόνο που γίνεται είναι να υπάρχει φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες και είναι τεράστια η ευθύνη της Κυβέρνησης.

Ανακεφαλαιώνοντας: Το µεσοπρόθεσµο το καταψηφίζουµεγιατί είναι ανεδαφικές οι εκτιµήσεις του, αντιφατικότητες οι προβλέψεις του, γιατί είναι οικονοµικά αναποτελεσµατικό και αντιαναπτυξιακό και βεβαίως γιατί είναι και κοινωνικά άδικο, γιατί φορτώνει για µια ακόµα φορά τα πιο υπέρογκα βάρη στις πιο αδύναµες πλάτες, δυσβάσταχτα βάρη σε ειλικρινείς φορολογούµενους, ενώ παραµένουν στο απυρόβλητο οι φοροφυγάδες και η νοµενκλατούρα της κρατικής σπατάλης. Έτσι διαλύεται τελικά τι; Η κοινωνική συνοχή του τόπου. Με δύο λόγια µας πάει πιο βαθιά στο αδιέξοδο, δεν µας βγάζει από το αδιέξοδο

Βουλή των Ελλήνων τα πρακτικά τις 12/2/2012. Σελίδα  313 και 314 σε word

Αντώνης Σαμαράς: 

Γνωρίζετε ότι δεν συνηθίζω να κινδυνολογώ και δεν το κάνω, αλλά ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει τι πάμε να αποτρέψουμε σήμερα. Δεν θα μιλήσω για σενάρια δραχμής, δεν θα μιλήσω για τεράστια φτώχεια που θα έρθει, αν κάνουμε το άλμα στο γκρεμό. Ο ελληνικός λαός ήδη ζει τη φτώχεια. Ήδη δεν βλέπει μπροστά του προοπτικές και βρίσκεται σε σοκ δικαιολογημένο. Και ο φόβος πολλές φορές, οδηγεί σε απόγνωση και η απόγνωση δεν είναι σύμβουλος καλός.

Πρέπει να σας πω, όμως, ότι, αν κάνουμε το άλμα στο γκρεμό, τότε πάμε άμεσα σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα οδηγήσει στη λεηλασία της χώρας, του λαού και του τόπου. Επιμένω στη λέξη λεηλασία, διότι, όταν φτωχαίνεις απότομα, αλλά διατηρείς τον πλούτο σου, μπορείς σχετικά εύκολα να ανακάμψεις.  (Σελίδα 313)

Και ναι, σε μια τέτοια περίπτωση, θα ζήσουμε πράγματι σκηνές τρόμου, τα άδεια ράφια, τα κλειδωμένα μαγαζιά, ελλείψεις σε στοιχειώδη φάρμακα και καύσιμα, δελτία στα τρόφιμα κ.λπ.. Γι’ αυτό και θέλω να αποφύγουμε το άλμα στο γκρεμό σήμερα, να κερδίσουμε χρόνο, να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα και να πάμε αύριο σε εκλογές.

Γι’ αυτό σας καλώ να ψηφίσουμε σήμερα, τη νέα δανειακή συμφωνία, για να έχουμε τη δυνατότητα αύριο, να διαπραγματευθούμε και να αλλάξουμε τη σημερινή πολιτική που μας έχει επιβληθεί. Όμως, για να μπορέσουμε να την αλλάξουμε, πρέπει να υπάρχουμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως δημοκρατία.  (Σελίδα 314)

Advertisements